En sjovere jul med Små Klimamonstre

Sammen med de Små Klimamonstre kan du lave en sjovere og mere bæredygtig jul. Vi har samlet en række gode og klimavenlige juletips – der er lidt til både julehyggen og til julepynten.

Bæredygtig julepynt guirlande med grankogler

Guirlander med grankogler

En flot og naturlig pynt til enten at hænge på juletræet eller hænge op rundt om i huset. Guirlanden kan pyntes op med forskellige ting, du allerede har, og du kan klippe gamle stykker stof i strimler og binde på som sløjfer.

Sådan laver du en guirlande med grankogler

 • en snor for eksempel sejlgarn
 • grankogler
 • gamle stykker stof
 • andre små pynteting

Bind grankogler på snoren med jævne mellemrum. Tag nogle gamle stykker stof riv eller klip dem i strimler og bind dem på snoren mellem grankoglerne.
Har du andre små julepynteting, som flettede julehjerter eller -stjerner, kan du også sætte dette på, kun fantasien sætter grænser.

Juletræer af pap

En anden og simpel julegenbrugsting, du kan lave, er juletræer af gamle stykker pap. De er supernemme og rigtig hyggelige at lave. De større børn kan være med til at klippe og de mindre børn kan male dem.

Sådan laver du pap juletræer

 • en snor fo eksempel sejlgarn (hvis de skal hænge)
 • stykker af pap
 • en saks
 • lidt farve eller tuscher

Klip to lige store juletræer af pappet. Klip den ene halvdel halvt igennem fra toppen og den anden halvt igennem fra bunden. Sæt de to halvdele sammen.
Juletræerne kan stå helt selv som bordpynt. Eller man sætte en snor i toppen. Hvis du ønsker det, kan du også farve dem. For eksempel kan de mindste male dem med fingermaling, det er ret sjovt.

Hjemmelavet juletræ af pap
Bæredygtig jul med juletræ i haven

Et “vildt” bæredygtigt juletip (juletræet i haven)

Dette er et sjovt, og måske lidt vildt og utraditionelt for nogle, juletip. Der er da intet som julehygge, mange og især børn elsker hyggen med et flot juletræ. Og en del vil nok sige: ingen juleaften uden et juletræ.

Men måske du ikke behøver at fælde et juletræ for at få en rigtig juleaften. Hvad nu, hvis man i stedet pyntede et juletræ i haven? Så kunne man gå ud i haven og danse rundt om juletræet og så bagefter komme ind i varmen og forsætte julehyggen.

Måske har du allerede et træ, ellers kan du plante et i år og få glæde af det i mange år frem. Det kan man da kalde en klimavenlig juletradition.

Julepynt af mandarin- / appelsinskræl

Dette er en sjov, lækker og velduftende måde, at lave nogle flotte stykker julepynt på. Hvis I sidder og hygger med nogle mandariner eller appelsiner, så er det oplagt at bruge skrællen til flotte ornamenter til juletræet eller vinduer.

Sådan laver du julepynt af mandarinskræl

 • en snor eller ståltråd
 • Mandarin- og/eller appelsinskræl
 • (En stor nål, hvis du bruger snor)
 • Evt. et flot stykke rest af bånd (til ophængning)

Riv skræller i små stykker, de behøver ikke være lige store. Stik dem på ståltråden, eller nålen med en snor på. Luk når den er fyldt i en passende størrelse.
Med mindre børn kan arbejdsfordelingen for eksempel være at de river skrællerne i mindre stykker, mens voksen eller ældre søskende sætte på tråd.

Julepynt af mandarin appelsin skræl

4 hurtige og bæredygtige julegave indpakningstips

Pak ind i stof
Pak ind i stofmateriale, det kan bruges igen og igen. Luk med en sløjfe inspireret af furoshiki-metoden.

Bæredygtig gaveindpakning med avis

Brug aviser eller andet genbrugspapir
Pak gaver ind i gamle aviser eller gavepapir du selv har modtaget. Pynt med lidt gran eller en kvist fra haven.

Gaveæske DIY indpakning til jul

Lad gaven være en del af indpakningen
Lav en flot gaveæske, som kan bruges igen og igen. Børn er vilde med æsker de også kan bruge til at lege med.

Brug en stofpose som gaveindpakning

Sy en stofpose
Er du kreativ og DYI typen, så kan du sy en stofpose af gamle stofrester. Igen er det som en ekstra gave for børnene.